Șapa: tipuri, roluri și turnare

Șapa de beton este un element esențial în realizarea fiecărui proiect de construcții. Ea are un rol bine definit în procesul de realizare a structurii, iar în acest material vom oferi informații esențiale despre diferitele tipuri de șape, precum și modul lor de preparare și turnare.

Ce este șapa de beton?

Șapa este un strat subțire de material care se toarnă pe plăcile de beton (sau pe suprafețe din alte materiale) pentru a le aduce la nivelul dorit, a uniformiza suprafața acestora și a asigura durabilitatea lor. Cu privire la compoziția șapei, ea se realizează din apă, nisip, pietriș și ciment.

Tipuri de șape de beton în funcție de utilizare și rol

Cel mai important rol al șapei de beton este uniformizarea suprafeței pe care este turnată, însă utilizarea ei depinde de pașii și etapele proiectului de construcție. Ea se împarte în mai multe tipuri, care implică roluri diferite pentru lucrarea voastră.

Șapa umedă

Acest tip de șapă este unul dintre cele mai folosite de-a lungul timpului, deși nu prezintă cele mai mari avantaje. Este accesibilă, cu o aplicare rapidă și rezistentă, însă procesul turnării necesită o perioadă mare de uscare, ceea ce poate întârzia demararea proiectului.

Șapa semiumedă

În mediile cu umezeală ridicată, este recomandată folosirea acestui tip de șapă, care are în compoziție mai puțină apă. Cu o grosime de cel puțin 5 cm, uscarea ei nu necesită la fel de mult timp ca în cazul clasicei șape umede. Astfel, timpul de așteptare până la aplicarea ulterioară a materialelor de finisare (precum parchetul sau gresia) este mai scurt. Un specialist vă poate informa cu privire la termenii exacți.

Șapa autonivelantă

Este cel mai utilizat și căutat tip de șapă datorită aplicării facile, timpului redus de uscare și eficienței generale. În ceea ce privește tipul de pardoseală care se aplică ulterior, șapa autonivelantă suportă orice material.

Șapa aderentă

Șapa care se toarnă direct pe suprafața de suport (din beton, cărămidă, plăci ceramice și alte astfel de materiale) se numește șapă aderentă. Ea se caracterizează prin rezistență și durabilitate, fiind ideală pentru hale industriale, spații comerciale și alte proiecte care pot presupune provocări fizice la nivelul suprafeței.

Șapa flotantă

Acest tip de șapă nu are contact direct cu suprafețele de suport sau cu alte elemente ale construcției. Delimitarea acesteia se face printr-un strat izolant, cum ar fi folia de polietilenă. Ea permite izolarea fonică, termică sau hidroizolarea. Utilizările sunt multiple și diferă de la proiect la proiect. Mulți specialiști recomandă acest tip de șapă datorită flexibilității ei.

Turnarea șapei

În urma alegerii tipului potrivit de șapă și a preparării materialului, următorul pas este turnarea. Acest proces necesită o atenție sporită și respectarea unor pași esențiali.

Etapele unei turnări corecte sunt:

  • Verificarea și curățarea suprafeței-suport
  • Aplicarea stratului de amorsă care asigură aderența
  • Turnarea efectivă și nivelarea, cu atenție sporită la eliminarea bulelor de aer care apar în compoziție
  • Monitorizarea uscării și asigurarea că mediul exterior nu prezintă factori care pot produce probleme (schimbări de temperatură sau de umiditate, precum și intervenția fizică asupra șapei)

Turnarea are unele particularități în funcție de tipul de șapă, astfel încât consultarea cu experții este necesară pentru a afla care sunt lucrurile de luat în considerare pentru ca aceasta să fie realizată corect.

 

Elite Beton este o echipă de specialiști în domeniul betonului care asigură consultanță pe proiect și implementarea lucrărilor de la A la Z. Acoperim servicii de producție, pompare și transport beton, desfășurând proiecte în domeniul rezidențial, industrial și de infrastructură.

Luați legătura cu specialiștii Elite Beton

Articole similare